Geld lenen als zzp’er, waar moet je op letten?

Als zzp’er een lening afsluiten is heel goed mogelijk. Ook al starter kun je bij verschillende banken en andere kredietverstrekkers een lening afsluiten. De voorwaarden en het bedrag dat je kunt lenen hangen af van de aard van je bedrijf, hoe lang je al als zelfstandige werkzaam bent en het bedrijfsresultaat over de afgelopen periode. Soms vraagt een bank of geldverstrekker een prognose voor de toekomst. Geld lenen als zzp’er kun je vaak online regelen en in de meeste gevallen krijg je binnen enkele dagen uitsluitsel of de lening wordt toegekend. 

Belangrijke aandachtspunten voordat je geld gaat lenen als zzp’er

Wil je een lening als zzp’er aangaan, bedenk je dan onder andere het volgende voordat je een aanvraag indient:

  • Waar is het geld voor nodig?
  • Kan ik de maandelijkse aflossing betalen?
  • Heeft de lening die ik wil afsluiten de meest gunstige voorwaarden?
  • Hoe is de liquiditeit van mijn bedrijf?

Als je een zakelijke lening aangaat dan wordt deze doorgaans buiten je privé vermogen gehouden. Zo wordt een zakelijke lening niet aangemeld bij het Bureau Kredietregistratie in Tiel. De lening heeft dus geen gevolgen als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten om een huis te kopen. Maar bedenk wel dat je persoonlijk aansprakelijk bent. Met andere woorden: Als je je zakelijke lening niet kunt aflossen, dan kan dat betekenen dat je je woning moet verkopen.

Hoeveel geld kan ik zakelijk lenen?

Hoeveel geld je met een zzp lening kunt lenen hangt af van hoeveel je bedrijf jaarlijks omzet. Veel geldverstrekkers willen jaarcijfers zien over de afgelopen 3 of 5 jaar. Ben je starter dan moet er een goed businessplan op tafel liggen waarin je uitlegt wat je gaat doen en wat voor omzet je verwacht te behalen. Dit plan wordt beoordeeld en aan de hand daarvan wordt bepaald of je een lening krijgt en voor welk bedrag. Als je verzoek wordt afgewezen dan kun je het natuurlijk altijd bij een andere kredietverstrekker proberen, ze hanteren niet allemaal dezelfde voorwaarden. 

Kies een kredietgever met gunstige voorwaarden

Kredietverstrekkers hanteren lang niet altijd dezelfde voorwaarden voor een lening voor zzp. Er kan verschil zitten in de rente, maar ook in de bijkomende kosten. Ook het aantal maandelijkse termijnen, en daarmee de hoogte van de maandelijkse aflossing, kan verschillen. Daarom is het belangrijk om goed te vergelijken als je geld wilt lenen als zzp’er. Als je eenmaal een lening hebt afgesloten kun je vaak niet gemakkelijk overstappen naar een andere kredietverstrekker. Ga dus niet zomaar met een bank of kredietgever in zee. Doe zeker geen zaken met een vaag bedrijf uit het buitenland, de voorwaarden zijn vaak te mooi om waar te zijn en hierdoor kun je als ondernemer flink in de problemen komen.