Economische Trends

De economie in Nederland is het Bruto Binnenlands Product (BBP) de eerste drie maanden van 2018 met 2,8 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde kwartalen in het voorgaande jaar. Deze cijfers zijn gepubliceerd door het Centraal Bureau Statistiek (CBS).

Bedrijfstakken

Nederland kent verschillende bedrijfstakken die bijdragen aan het BBP. De grootste bedrijfstak is nog steeds de overheid&zorg, maar het lijkt of de bedrijfstak handel, vervoer en horeca een groter aandeel naar zich toe trekt. In België zijn de verdelingen iets anders, daar draagt de overheid significant bij aan het BBP, gevolgd door de handel.

Consumenten consumptie instabiel

Het besteed gedrag van de consumenten is erg volatiel, volgens het CBS. Wel stijgt het beschikbare netto inkomen en de consumptie van huishoudens in Nederland sinds de crisis in 2008 elk jaar. In Nederland stijgt het inkomen van de consument dus sterk. Hierdoor lijkt het logisch dat het bestedingsgedrag ook toe neemt. Het toenemen van het besteedbare inkomen van de consument kan leiden tot een toename aan omzet bij de ondernemingen. Hierdoor zou er een tijdelijk krediet tekort kunnen ontstaan.

Tijdelijk werkkapitaal

De toenemende vraag van consumenten kan er voor zorgen dat een ondernemer drukker is dan ooit. De overweging om extra personeel aan te nemen vergt extra werkkapitaal. Het niet aannemen van extra werkkapitaal kan ervoor zorgen dat de groei van de onderneming beperkt wordt. Daarom zie je jaarlijks vele ondernemingen die een microkrediet voor ondernemers afsluiten, ten behoeve van het tijdelijke werkkapitaal. Ook zullen andere vormen van tijdelijk werkkapitaal zich voordoen. Denk bijvoorbeeld aan kleine activa investeringen om de tijdelijke vraag te kunnen leveren.

Werkkapitaal financiering

Nederland bevind zich in de hoogconjunctuur, waardoor consumenten redelijk wat te besteden hebben. Dit is gunstig voor ondernemers, omdat bij de meeste ondernemingen de omzet hierdoor doet stijgen. Echter kan het voorkomen dat de onderneming niet genoeg financiële middelen heeft om aan de vraagverwachting te voldoen. Daarom hebben wij een overzicht ontwikkeld met kredietaanbieders welke helpen bij werkkapitaal financiering.

Bron: Economische groei in Nederland volatieler dan in Belgie